Skip to main content

26 januari 2024

Hackers worden steeds slimmer en hun methodes steeds slinkser. Het is dus belangrijker dan ooit om je smartphone goed te beschermen tegen ongewenste indringers. De beste methode? Preventie! Want voorkomen is beter dan genezen. Wij vertellen je hoe jij je device optimaal beschermt.


1. Up-to-date

Het is misschien een open deur, maar zorg ervoor dat je smartphone altijd is voorzien van de laatste software updates. Dat geldt voor zowel je besturingssysteem als je apps. Update deze regelmatig in je App Store of Google Play om zo de nieuwste beveiligingspatches binnen te halen.

 

2. Schakel Bluetooth uit

Natuurlijk heb je Bluetooth soms nodig om connectie te maken met bijvoorbeeld je laptop of je oordopjes. Maar als jij je Bluetooth altijd aan hebt staan, zet je daarmee een poort open voor mogelijke hackers. Zet je Bluetooth dus uit als je het niet nodig hebt en vertrouw geen onbekende Bluetooth apparaten die toegang vragen tot jouw smartphone.

 

3. Kies sterke wachtwoorden

Ook een inkoppertje, maar de naam van je huisdier in combinatie met je geboortejaar is natuurlijk geen goed wachtwoord. Ga voor sterke en lange wachtwoorden en schakel tweestapsverificatie in bij belangrijke apps zoals je bank of mail.

 

4. Gebruik VPN

Als je surft via een VPN-verbinding, surf je via een versleutelde verbinding. Eentje waar hackers dus niet zomaar op kunnen inbreken. Leuk bijkomend voordeel: via VPN kan je vaak ook kiezen vanuit welk land je het internet op wil. Zo kan je bijvoorbeeld content uit Amerika bekijken waar je hier in Nederland de rechten niet voor hebt.

 

5. Wis je cache

Maak er een gewoonte van om eens in de zoveel tijd, bijvoorbeeld iedere maand, je cache van je smartphone te legen. Hackers kunnen namelijk gevoelige gegevens stelen die opgeslagen zijn in jouw cache of deze injecteren met malware.

 

6. Wijzig je simkaartpincode

De meeste simkaarten komen met een vrij eenvoudige pincode als 0000 of 1234. Deze standaard pincode is voor hackers natuurlijk makkelijk te kraken en dus kan je ‘m maar beter zo snel mogelijk aanpassen.

 

7. Verminder persoonlijke data

Hoe meer belangrijke persoonlijke gegevens jij op je smartphone hebt staan, hoe groter de buit voor de hacker is. Wees dus kritisch naar wat je op je smartphone zet en of je dat wel echt nodig hebt. 
 

Meer weten?

Uiteraard moet je er niet aan denken om gehackt te worden. Maar waar moet je dan op letten en op welke manieren kan jouw laptop of smartphone worden gehackt? Lees er alles over in ons blog ‘Hoe gaan hackers te werk?’.