Hoe gaan hackers te werk?
Video
7 november 2023
Een gehackte smartphone of laptop: je moet er niet aan denken. Al je belangrijke foto’s en gegevens staan er tenslotte op. Maar op welke manieren kan jouw laptop of smartphone worden gehackt? In dit blog lees je hoe cybercriminelen te werk gaan en hoe je erachter komt of jouw smartphone of laptop gehackt is.
Waarschijnlijk denk je dat het hacken van een smartphone of laptop alleen wordt uitgevoerd door mensen met technische kennis, maar tegenwoordig is hacken helemaal niet meer zo ingewikkeld. En ook jij kan er zomaar slachtoffer van worden. Een aantal vormen van hacken lichtten wij hieronder uit:
Sim-swapping
Een eenvoudige vorm van fraude waarbij hackers jouw telefoonnummer overnemen en hier een valse identiteit aan koppelen. Jouw simkaart heeft dan geen toegang meer tot het netwerk. Hackers kunnen hierdoor toegang krijgen tot jouw accounts waarvoor je een tweestapsverificatie hebt ingesteld zoals bijvoorbeeld je bank of sociale media.
Spyware
Als er spyware (schadelijke software) op jouw telefoon geïnstalleerd staat, hebben cybercriminelen toegang tot jouw persoonlijke gegevens. Ook houdt spyware alle telefoonactiviteit in de gaten en kan de hacker soms ook via bijvoorbeeld de ingebouwde camera in jouw laptop meekijken.
- Malware
Ook jij zit vast wel eens op een openbaar wifi netwerk. Heel handig, maar ook gevaarlijk. Via openbare netwerken is het namelijk eenvoudig om malware (schadelijke software) op iemands telefoon of laptop te installeren. Via bijvoorbeeld een door de hacker gecreëerd nep-netwerk waar jij verbinding mee maakt. Ben je eenmaal besmet met malware dan kan de hacker jouw gegevens stelen of bijvoorbeeld je wachtwoorden ontfutselen.
- Phishing
Wie kent ze niet? De appjes of e-mails met daarin bijvoorbeeld het verzoek van jouw bank om in te loggen of gegevens te verstrekken. Trap jij in zo’n mail en klik je op een meegestuurde link, dan wordt er schadelijke software op je laptop of telefoon geïnstalleerd. Of je wordt naar een frauduleuze website gestuurd om je gegevens achter laten. De hackers kunnen daar vervolgens mee aan de haal gaan.
- Onbetrouwbare downloads
Kijk ook uit met het downloaden van apps of links die via een pop-up op je scherm verschijnen. Apps van een onbekende afzender kunnen er mooi uit zien, maar zijn mogelijk met malware geïnfecteerd.
Gehackt of niet?
Ai, per ongeluk heb je toch op een link geklikt waarvan je achteraf niet goed weet of deze wel te vertrouwen was? Je smartphone of laptop werkt nog zoals vanouds en verder merk je ook niks bijzonders. Hoe weet je dan of je gehackt bent of niet? Je kan het helaas niet altijd achterhalen, maar met de volgende checklist kom je een eind:
- Zie je apps die je niet zelf gedownload hebt?
- Is je systeem plotseling trager?
- Duiken er pop-ups op die je eerst nooit had?
- Is je batterij sneller leeg dan normaal?
- Neemt je mobiele dataverbruik toe?
Is het antwoord op één of meerdere vragen ja, dan bestaat de kans dat jouw telefoon of laptop geïnfecteerd is. Verander zo snel mogelijk wachtwoorden van belangrijke accounts en verwijder verdachte apps.
Slim beheren en beveiligen
Wist jij dat wij in combinatie met een zakelijk Sim Only-abonnement ook Mobile Device Management (MDM) aanbieden? Met MDM kan jij vanuit 1 centraal systeem alle mobiele apparaten beheren én beveiligen. Bekijk ons aanbod.