De iPhone X is hier, maar wat kun je ermee?
We hebben er even op moeten wachten, maar eindelijk is de iPhone X ook in Nederland te koop. Misschien heb je het toestel besteld bij Apple of heb je deze gereserveerd bij een grote elektronicaketen. Misschien haal je het toestel bij de Apple Store of ben je er nog niet over uit of je deze iPhone aanschaft. Want wat kunt je eigenlijk met de iPhone X? Waarom is dit toestel zo bijzonder tegenover andere toestellen?
Alles draait om het scherm en de camera
We vallen meteen met de deur in huis: alles draait om het scherm en de camera. Als je gaat voor iets betere specificaties, kun je ook voor een iPhone 8 kiezen. De hoeveelheid opslag en de kleuren zijn ook niet uniek.
Wat kun je dan wel met een iPhone X, wat je niet met bijvoorbeeld de goedkopere iPhone 8 kunt?
Face ID
Laten we beginnen met de spectaculairste functie die op geen enkele andere telefoon zo goed werkt als op de iPhone X. Met Face ID ontgrendel je je iPhone door er alleen naar te kijken. Volgens Apple is de foutmarge 1 op de miljoen, dus de kans dat je telefoon wordt gekraakt is heel klein. Het is ook veel betrouwbaarder dan Touch ID. Vind je het toch niets? Dan kun je nog steeds gewoon je toegangscode of wachtwoord invoeren.
De iPhone X ligt nog beter in je hand
Het nieuwste toestel van Apple is gemaakt van glas en staal. Daardoor ligt de smartphone nog beter in je hand. Een mooie feature is dat het de eerste iPhone is met een bijna randloos scherm. Daardoor is er veel meer ruimte voor het scherm beschikbaar. Je kijkt veel minder tegen de zogenaamde ‘bezels’ (schermranden) aan.
Voorheen werden de toestellen gemaakt van aluminium. Glas en staal geven de nieuwste telg van de iPhone-familie toch even een mooiere look. Het ziet er strakker uit.
Genieten van het OLED-scherm
De iPhone X is de eerste iPhone met een OLED-scherm. OLED is nog energiezuiniger en de kleuren worden er nog beter op weergegeven. Zwarte gedeeltes van het scherm zien er bijvoorbeeld nog zwarter uit.
Aanvullend op het OLED-scherm gebruikt Apple de Super Retina-techniek. Daarbij ligt het aantal pixels veel hoger dan bij eerdere toestellen. De letters staan dus haarscherp op je scherm.
Beeldstabilisatie gebruiken
Dankzij optische beeldstabilisatie heb je veel minder last van schuddende videobeelden. Bovendien helpt het ook om betere foto’s te maken bij slechte lichtomstandigheden. Zowel de camera op de voorkant als de camera op de achterkant heeft deze functie.
Nu denk je misschien: “Maar dat heeft de iPhone 8 toch ook?” Dat klopt gedeeltelijk. De iPhone 8 Plus heeft alleen beeldstabilisatie op de groothoeklens. De iPhone X heeft ook beeldstabilisatie op de telefotolens
De mooiste selfies maken
De iPhone X heeft volgens recensenten de beste camera voor selfies. De frontcamera is veel beter dan bij de eerste toestellen. Alleen de nieuwste iPhone heeft een portretfunctie aan de voor- en achterkant. Met deze functie sta jij er haarscherp op, terwijl de achtergrond vervaagt.
De frontcamera ondersteunt ook nog eens speciale functies voor Snapchat en Augmented Reality. Bij een iPhone 8 werkt dat alleen aan de achterkant. Met Augmented Reality kun je bijvoorbeeld op een unieke manier gamen.
Gebruikmaken van HDR
De kans is groot dat je nog nooit zo hebt stilgestaan bij het nut van HDR. Waarschijnlijk weet je niet eens wat het is. HDR staat voor ‘High Dynamic Range’. Dit zorgt ervoor dat het beeld nog mooier en realistischer lijkt. Met deze techniek wordt gebruikgemaakt van een groter contrast en kleurbereik. Er wordt extra informatie toegevoegd aan het beeldmateriaal om het beeld mooier te maken.
Eerdere iPhones hadden beperkte ondersteuning voor HDR. De nieuwste iPhone heeft echte ondersteuning voor HDR. Deze functie is heel interessant voor filmfanaten. Een film op Netflix of YouTube komt echt tot leven. In de toekomst worden meer en meer HDR-streams aangeboden, waardoor het bijna lijkt alsof je erbij bent.
Helemaal nieuw is het volledige HDR-effect ook weer niet. Op een tweede generatie iPad Pro kun je er ook gebruik van maken, maar die heb je misschien niet altijd bij je. Je iPhone past zo in je broekzak.
Animoji
Animoji is geen belangrijkste functie, maar wel een erg grappige. Animoji staan voor ‘Animated Emoji’. Het is dus een geanimeerde emoji. Je kunt een filmpje maken waarbij een emoji (denk aan een aapje, kip of alien) jouw gezichtsuitdrukkingen nadoet en jouw tekst nadoet.
Waar is het goed voor? Leuk om iemand te verrassen met een verjaardagsliedje. Of het leuk blijft, is natuurlijk de vraag.