Sim Only

Dit moet je weten over roaming

5 Juli 2023

Grote kans dat je er wel eens van hebt gehoord, kleine kans dat je precies kunt uitleggen wat het is: de term ‘roaming’. Wie een telefoon heeft en op vakantie gaat, krijgt er mee te maken. Wat is het nu eigenlijk? Waarom bestaat het? En was er laatst niet in het nieuws dat deze kosten zouden worden afgeschaft?

Wat is roaming?
‘Roaming’ is de techniek waarbij een netwerk in het buitenland wordt geleend voor een mobiele verbinding. Het netwerk van KPN is niet wereldwijd beschikbaar, dus moeten we in het buitenland gebruikmaken van andermans netwerken. Zo blijven alle diensten beschikbaar.
 
Providers mogen de netwerken van concurrenten niet gratis gebruiken. Ze betalen een vergoeding aan de concurrent. Voordat de gebruiker wordt toegelaten op het buitenlandse netwerk, maken de mobiele aanbieders onderling afspraken: een Nederlandse provider betaalt bijvoorbeeld per minuut of per sms’je een vergoeding aan een Franse aanbieder. Binnen de EU is er afgesproken dat deze vergoeding niet wordt doorberekend aan klanten. Buiten de EU worden de extra kosten wel in rekening gebracht.

Hoe zit het met onverwachte kosten?
Op internet staan veel verhalen van mensen die op vakantie zijn gegaan en daarna werden geconfronteerd met een hoge telefoonrekening. Binnen de EU is er afgesproken dat deze vergoeding niet wordt doorberekend aan, Vaak heeft dit te maken met hoge onverwachte kosten voor internetverbruik buiten de EU. Bij Youfone is dit niet mogelijk: standaard is mobiel internetten buiten de EU geblokkeerd en kan je een Wereld databundel kopen tegen een vast bedrag. Dan kan je internetten buiten de EU en weet je altijd waar je aan toe bent. Buiten de EU weten we niet altijd dat er kosten worden gerekend voor het ontvangen van gesprekken. Ook als het gesprek wordt doorgeschakeld naar je voicemail. Schakel daarom voicemail uit en wees ervan bewust dat het ontvangen van een gesprek ook geld kost. Buiten de EU worden de extra kosten wel in rekening gebracht.
 
Daarnaast hebben we een paar tips gegeven waarmee je hoge kosten in het buitenland kunt voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het uitzetten van automatische updates, het van tevoren downloaden van kaarten voor navigatie-apps, het dataverbruik bij te houden en Wi-Fi te gebruiken.

Roaming aanzetten
Wie een module heeft gekozen, kan gebruikmaken van mobiele data in het buitenland. Daarvoor moet roaming aangezet worden op de smartphone. Afhankelijk van welk toestel je hebt, staat dit onder instellingen en mobiele netwerken.
 
Op een iPhone kan dat door naar ‘Instellingen’ te gaan, voor ‘Mobiel netwerk’ te kiezen en dan op ‘Opties mobiele data’ te tikken. Haal de schakelaar bij ‘Dataroaming’ over.
 
Op een Android kan roaming aangezet worden door naar ‘Instellingen’ te gaan, op ‘Mobiele netwerken’ te tikken en dan de schakelaar bij ‘Roaming’ over te halen. Mobiel gebruik in het buitenland is dan geactiveerd.

Roaming in de toekomst
In de toekomst verdwijnen de extra kosten voor roaming. Die verandering werd ingezet op 1 juli 2014. De kosten voor bellen, sms’en en internetten werden toen Europees vastgezet. In april 2015 stemde het Europees Parlement voor de complete afschaffing van de kosten. Nu worden de kosten al verlaagd. Europa heeft namelijk nieuwe maximumtarieven vastgesteld.
 
Vanaf juni 2017 betaal je niets extra’s voor mobiel gebruik binnen Europa. Je betaalt dan hetzelfde als voor gebruik binnen Nederland. Dat houdt ook in dat het aantal verbruikte belminuten, SMS’jes en MB’s gewoon uit de Nederlandse bundel gaan.