Mijn batterij valt ineens uit
De rest van het jaar heb je er waarschijnlijk weinig last van gehad, maar de kans is groot dat je het de afgelopen winter wel hebt gemerkt: de telefoon lijkt veel sneller leeg te lopen dan anders. Soms valt het toestel opeens helemaal uit, terwijl er nog op je schermpje staat dat je nog 30 procent batterij hebt. Hoe kan dat?
Plotseling uitvallen
Bij koud en warm weer is de kans groot dat de telefoon opeens stopt met werken. Raar, want op het scherm staat dat de batterij nog voldoende is opgeladen. Opeens gaat de telefoon uit en is deze niet meer op te starten. De afgelopen winter schrokken veel gebruikers van iPhones om deze reden. Ze waren bang dat het toestel defect was.
In de praktijk bleek dat het toestel opgeladen moest worden. Daarna kun je er gewoon weer mee verder. Op diverse fora regende het klachten over de batterij; is de batterij echt zo snel versleten? Heeft de iPhone opeens een bizar slechte batterij gekregen?
De oorzaak
Gelukkig is het allemaal niet zo dramatisch. Opladen was het antwoord. Maar hoe kan het nu dat de telefoon veel sneller uitvalt als het warm of koud is? Dat komt doordat de meeste smartphones zijn voorzien van een zogenaamde ‘Lithium-Ion accu’. Over het algemeen zijn dit prima accu’s, maar ze kunnen niet goed tegen kou en warmte.
Zie je op je schermpje ‘30 procent’ staan, maar valt het toestel toch uit, dan klopt het percentage niet. Dat komt doordat de telefoon er geen rekening mee houdt dat het erg koud of erg warm is.
Dat werkt zo: mensen kunnen in de kou hun vinger minder goed bewegen. De elektronen in de batterij kunnen hun weg bij temperatuurswisselingen ook minder goed werken. In de kou kunnen de elektroden zelfs bevriezen, waardoor de batterij er mee stopt. De beste temperatuur voor een smartphone is tussen de 10 en de 30 graden.
Schadelijk voor je smartphone?
Kan het kwaad dat de telefoon zomaar uitvalt? Veel gebruikers vrezen dat de levensduur van hun toestel erop zit. We hebben goed nieuws: dat is niet zo. De smartphone is niet stuk en het is niet schadelijk dat deze zomaar uitvalt.
Zorg ervoor dat het toestel niet te koud of te warm wordt. Dat houdt in dat je met warm weer de telefoon het best uit de zon kan houden en je bij koud weer de mobiel het best in je binnenzak kan stoppen. Een isolerend hoesje is ook zeker geen slecht idee.
Gun je telefoon wat tijd om even op te warmen of juist af te koelen. Het verschil in de binnen- en buitentemperatuur kan heel groot zijn. Je kunt dan beter even een kwartiertje wachten met het aanzetten van de telefoon.
Zo los je het probleem op
Wie dit probleem met de smartphone ook ondervindt, kan de problemen gemakkelijk oplossen. Leg de telefoon even uit de kou of warmte. Laad deze helemaal op en wacht ondertussen even. Zodra de smartphone is opgeladen, zal deze weer als de oude zijn.
Natuurlijk ben je niet altijd in de buurt van een stopcontact. Daarom is het meenemen van een powerbank een goed idee. Zo kom je nooit zonder stroom te zitten. Probleem opgelost!