Sim Only

Hoe kun je met je smartphone betalen

11 Oktober 2018

Ken je dat? Sta je in de supermarkt met een lange rij achter je, kun je zo snel je pinpas niet vinden. En dan moet je ook nog een code intoetsen. Dat is best onhandig. Betalen kan tegenwoordig zo veel sneller, namelijk met je mobiele telefoon. Het enige dat je hoeft te doen is je telefoon tegen het pinapparaat te houden.

Hoe werkt mobiel betalen nu eigenlijk?
‘Het enige dat je hoeft te doen is je telefoon tegen het pinapparaat te houden’ is misschien iets te makkelijk gezegd. Je kunt dit namelijk alleen doen als je smartphone beschikt over een NFC-chip en jij de juiste instellingen hebt doorgevoerd op de telefoon. Hoe je deze instellingen goed zet, leggen we verderop in dit artikel uit.
 
Veel gebruikers maken zich druk over kwaadwillenden. Logisch, want het gaat toch om je geld. Kunnen kwaadwillenden je hele rekening plunderen als ze je telefoon hebben gestolen? Het antwoord is ‘nee’. Alleen bedragen onder 25 euro kunnen worden afgerekend zonder een code.
 
Apps van banken
Je kunt mobiel betalen, of ‘contactloos betalen’, zoals het wel eens genoemd wordt, via de app van je bank. Op dit moment kun je alleen mobiel betalen met een Android-telefoon. Dat komt doordat de iPhone een eigen systeem heeft ontwikkeld: ‘Apple Pay’, maar dat is nog niet beschikbaar in Nederland.
 
De meeste banken hebben een eigen ‘wallet’. We weten dat bijvoorbeeld de Rabobank en ABN Amro zo’n app hebben. ING heeft een Mobiel Betalen App. Goed om te weten: mobiel betalen is bij ING alleen de eerste 6 maanden gratis. Daarna kost het 50 euro cent per maand per geactiveerde rekening.
 
Je kunt mobiel betalen activeren door de apps te downloaden en de stappenplannen te volgen. Om dit succesvol te laten verlopen is het wel noodzakelijk dat je een telefoon hebt met een NFC-chip.
 
Hoe veilig is mobiel betalen? 
Mobiel betalen is heel veilig, want je kunt tot maximaal 25 euro per keer afrekenen zonder pincode. Daarnaast geldt een maximum totaalbedrag van 50 euro. Dat houdt in dat je op een dag bijvoorbeeld twee keer 25 euro kunt afrekenen, of 50 kopjes koffie van 1 euro. Is de limiet bereikt, dan moet je je pincode invoeren.
 
Op die manier wordt misbruik bij diefstal en verlies voorkomen. Mocht je je telefoon verliezen, dan is het verstandig je telefoon te vergrendelen of zelfs helemaal te wissen. Op die manier kan de chip in je telefoon niet gebruikt worden voor 
 
Contactloos betalen.
Tips om veilig te betalen Om misbruik te voorkomen, kun je zelf een paar handige trucs uitvoeren. Zo is het bijvoorbeeld een goed idee om contactloos betalen uit te schakelen als je het niet gebruikt. Dat kan via internetbankieren en bij een aantal banken via de app. Alleen bij ABN Amro moet je daarvoor een nieuwe pas aanvragen.
 
Bij een gewone pas wordt aangeraden je NFC-chip te blokkeren door een stukje folie; op een smartphone hoeft dat natuurlijk niet. Daar kun je gewoon naar de instellingen gaan, kiezen voor ‘Draadloos en netwerken’ en het vinkje bij ‘NFC’ weghalen. De verbinding wordt dan helemaal verbroken.
 
Moet je een pincode invoeren, scherm je telefoon dan af met je andere hand. Dat werkt net als bij de pinautomaat.
 
Verlaag je daglimiet naar een zo laag mogelijk bedrag. Het is voor jou misschien even onhandig, maar het voorkomt een hoop ongemak in geval van diefstal of verlies.
 
De Daalder e-wallet: betalen zonder bank
Misschien ken je de ‘chipknip’ van vroeger nog. Die is er nu ook digitaal. Het heet de ‘Daalder e-wallet’ en het principe is hetzelfde. Je maakt geld over via iDeal naar je e-wallet en vervolgens kun je er mee betalen. Dat is handig, want dan hoef je geen directe toegang tot je bankrekening geven.
 
Het onhandige is dat je er niet overal mee kunt betalen. Gelukkig zijn er ook nog andere systemen opkomst, zoals Apple Pay en Google Wallet. Helaas zijn die in ons land nog niet beschikbaar.