Is de Iphone 8 waterdicht?
Stof, water en mobiele telefoons zijn niet echt gelukkige combinaties. Van stof kan de laadpoort dichtslibben en water en elektronica is nog nooit goed gegaan. Het is allemaal geen probleem meer voor de iPhone 8, als je tenminste de laatste geruchten mag geloven.
Compleet waterdicht? Niet echt
De iPhone die dit jaar verschijnt, kan nog beter tegen water dan de iPhone 7 (Plus). Zuid-Koreaanse bronnen beweren dat. Natuurlijk zouden we allemaal willen dat het toestel compleet water- en stofdicht wordt, maar dat zit er niet in, zeggen de bronnen. De nieuwe iPhone gaat beter om met materiaal van buitenaf, maar is zeker niet volledig stof- en waterdicht.
Volgens de bronnen krijgt het nieuwe toestel een IP68-waardering. Dat is knap, want het huidige toestel heeft een IP67-waardering. Dat klinkt allemaal best technisch, maar het is simpeler dan het lijkt.
Wat betekenen IP67 en IP68?
Het kan zijn dat de certificeringen een beetje technisch klinken, of misschien interesseert het je helemaal niet. Toch zegt het wel degelijk iets over de kwaliteit van het materiaal van de iPhone. De waardering is uit twee cijfers opgebouwd:
Stofbestendigheid: het eerste cijfer in de certificering. Een 6 is heel erg goed, want het is het hoogste niveau. Het betekent dat er helemaal geen stof binnen kan dringen. ‘Helemaal niet’ is maar relatief, want je hebt natuurlijk nog steeds de laadpoort. Het is trouwens geen verbetering tegenover de iPhone 7; die kreeg hetzelfde cijfer.
Waterbestendigheid: het laatste cijfer wijst op de waterbestendigheid van de smartphone. Een 7 betekent dat de iPhone 7 (Plus) 30 minuten lang 1 meter onder water kan blijven, zonder dat dit nadelige effecten heeft. De volgende iPhone scoort daarmee nog beter. Het cijfer wordt opgehoogd naar een 8. Dat houdt in dat het toestel 30 minuten op anderhalve meter overleeft.
Spatwaterbestendig
Wat weten we nu precies? Dat de iPhone dus tegen water en stof kan. Apple zou niet durven om te claimen dat de toestellen 100% water- en stofdicht zijn. Daarom noemt de fabrikant de iPhone liever niet ‘water- en stofdicht’, maar ‘spatwaterbestendig’.
‘Spatwaterbestendig’ houdt in dat het toestel goed genoeg is om deze te gebruiken als het regent en als je nieuwe iPhone een keer de wc (we hebben het allemaal eens meegemaakt..) valt, is hij niet stuk. Een zwembad zou het toestel ook nog wel aankunnen. Het is belangrijk dat je het toestel er snel weer uithaalt.
Garantie
Goed om te weten: een iPhone met waterschade valt altijd buiten de garantie. Daarbij maakt het niet uit of je aanspraak maakt op de beperkte garantie of op het Apple Care Protection Plan.
Hoe weet Apple nu of er sprake is van waterschade? Sinds 2006 hebben alle apparaten van deze fabrikant ‘vloeistofschade-indicatoren’. Die worden geactiveerd als je er bijvoorbeeld water over laat vallen. De kleur van de indicator is normaal gesproken wit, maar als deze in contact komt met een vloeistof, wordt deze helemaal rood. Op die manier kun je ook controleren of je een iPhone met waterschade koopt als je een tweedehands toestel koopt.
Is je iPhone nat geworden? Laad deze dan niet op, maar laat het toestel goed drogen. Probeer te redden wat er te redden valt en zet het toestel niet direct aan.