Klantenkaarten voor je smartphone
Kijk eens goed in je portemonnee: wat zit er eigenlijk echt in? De meeste Nederlanders hebben wat kleingeld en een paar biljetten bij zich, maar eigenlijk lijkt de portemonnee vooral een verzamelplaats voor pasjes. Dat kan tegenwoordig een stuk slimmer: met klantenkaartapps.
Hoe werken klantenkaartapps?
Een klantenkaartapp kun je vergelijken met een soort digitale portemonnee. Net als in de offline wereld hangt het van de winkel af wat je met de pas kunt doen. Bij de ene winkel spaar je voor kortingen, bij de anderen voor gratis cadeaus. Met een app houd je al deze verschillende pasjes gemakkelijk bij elkaar en hoef je niet eerst de hele portemonnee te doorzoeken als je bij de kassa staat.
Het is heel eenvoudig: de gebruiker scant zijn of haar klantenpas in de gekozen app en de applicatie onthoudt alle gegevens die aan de pas gekoppeld zijn. Bij de kassa hoef je daarna alleen de telefoon te laten scannen. Zo simpel is het.
Apple Wallet (iOS)
iPhone-gebruikers kunnen de ingebouwde applicatie ‘Apple Wallet’ gebruiken. Ga naar de applicatie en klik op het plusje rechts bovenin beeld. Tik op ‘scan om een kaart toe te voegen’ en je kaart is binnen no-time gekoppeld.
Het fijne van de standaard app is dat je ook bijvoorbeeld boardingpasses van easyJet en KLM direct vanuit een e-mail kunt toevoegen. Je hoeft dus niet meer eerst te printen. Bij deze vliegmaatschappijen gebruikt men scanners die ook op de iPhone werken. Daarmee kunnen reizigers dus écht digitaal inchecken.
Stocard (iOS en Android)
Stocard (iOS, Android) is een relatief nieuwe app, maar wel een erg slimme. De applicatie bewaart niet alleen alle klantenpassen, maar achterhaalt ook de locatie. Stocard weet dus precies welke pas de gebruiker op dit moment nodig heeft. Het schijnt zelfs mogelijk te zijn een rij- en kentekenbewijs in de app op te nemen.
De applicatie is erg recht-toe-recht-aan: binnen een paar seconden staat deze op je telefoon en na het scannen kent Stocard meteen de benodigde gegevens. De gebruiker hoeft dus niets zelf in te vullen.
PasNL (iOS en Android)
PasNL (iOS, Android) is niet zo uitgebreid als Stocard, maar heeft als groot voordeel dat deze is toegespitst op Nederland. Bij PasNL moeten gebruikers nog handmatig de juiste klantenpas opzoeken, maar het toevoegen ervan kost juist weinig tijd. Dat komt doordat de applicatie al meer dan 2000 Nederlandse ketens kent.
Sommige recensenten hebben zelfs geprobeerd zorgpassen toe te voegen aan PasNL en dat werkte prima. Natuurlijk kan er gescand worden, maar mocht de app onverhoopt een pas niet herkennen, dan is handmatig toevoegen simpel, dankzij de grote navigatieknoppen en rustige kleuren.
FidMe (iOS en Android)
FidMe (iOS, Android) is één van de grooste klantenkaartapps. De handigste feature is dat het mogelijk is om apps op genre te sorteren. Zo weten gebruikers precies waar bijvoorbeeld kluspassen en drogistpasjes te vinden zijn. De bijbehorende winkels zijn terug te vinden via Google Maps, waardoor direct zichtbaar is waar welke winkel in jouw buurt zit.
De applicatie werkt met een account en dat kan soms even lastig zijn. Het duurt een paar minuten om uit te vinden hoe dit account aangemaakt moet worden.
Qlever
Last but not least: Qlever (iOS, Android). Met deze apps voeg je niet alleen klantenpassen toe, maar kun je ook winkels liken en unliken. Dankzij deze functie ben je altijd op de hoogte van de aanbiedingen en kortingen van winkels die zijn geliked.
Erg handig is ook dat Qlever alle bonnen en garantiebewijzen kan registreren. Je hoeft dus geen dikke mappen met bonnetjes meer bij te houden.
Welke app is voor wie?
Welke app bij jou past, is afhankelijk van wat voor soort shopper je bent. Winkelfanaten met een vaste routine zullen Stocard handig vinden, terwijl reizigers voor FidMe zullen kiezen, omdat winkels in de buurt snel te vinden zijn. Wie groot fan is van de Nederlandse winkelketens, zal PasNL erg handig vinden. Qlever is een fantastische app voor wie altijd bonnetjes kwijtraakt.
Welke klantenkaartapp zal jouw portemonnee vervangen?