Sim Only

Tips voor het opladen van je smartphone

18 Oktober 2018

Het lijkt soms wel alsof een smartphone binnen een uur leeg is. Hoe kan dat? Bij sommige telefoons kun je de accu vervangen en is het probleem opgelost. Bij toestellen als een iPhone of een Sony Xperia kan dat niet. Daarom is het belangrijk goed met de batterij om te gaan. Hoe kun je nu het best je telefoon opladen? Een paar tips en tricks.

De temperatuur
De temperatuur is van invloed op de werking van de smartphone. Als het toestel te warm wordt, gaat de gebruiker dat merken in de batterijduur. Een accu werkt het best als deze tussen de 0 en de 35 graden is. Daarom kun je het best je telefoon opladen in een ruimte die op kamertemperatuur is. De 35 graden is dan zo bereikt.
 
Wie zijn of haar telefoon meeneemt in de zon, zal zien dat het toestel snel leegloopt. Dat geldt andersom ook: in zeer koude temperaturen loopt de batterij ook snel terug. Dat komt doordat de totale capaciteit van de batterij achteruit gaat.

De eerste keer laden
Wie net een nieuwe smartphone heeft, kan het best de telefoon de eerste keer helemaal volledig opladen. Fabrikanten laden toestellen meestal tot 40 procent en verschepen ze dan. Dat doen ze om te voorkomen dat er te veel energie wegvloeit en de batterij helemaal leeg kan raken. Zouden ze de accu tot 100 procent opladen, dan is de kans groter dat de accu sneller in capaciteit achteruit gaat.
 
De eerste keer kun je de smartphone dus het best helemaal opladen. Dat duurt ongeveer vijf tot zes uur. Daarna is het belangrijk de telefoon op tijd van het stroom te halen en weer op tijd op te laden. De batterij hoeft niet eerst helemaal leeg te zijn.

Op tijd opladen
Vroeger gaven we elkaar wel eens de tip om de accu helemaal leeg te trekken en dan weer helemaal op te laden. Dat was toen een goed idee omdat accu’s toen nog van nikkel gemaakt werden. Vandaag de dag gebruiken we lithium accu’s. Daar werkt het advies ‘helemaal leeg, helemaal vol’ juist averechts.
 
Daarom kun je het best je telefoon op tijd opladen. Dat voorkomt niet alleen frustratie, maar het zorgt er ook voor dat de accu langer meegaat. Laad de telefoon op als er nog ongeveer 40 of 30 procent batterij beschikbaar is.

De originele lader gebruiken
Tegenwoordig kopen we voor een paar euro een extra lader uit China, maar dat is eigenlijk geen goed idee. Door de lader te gebruiken die bij het toestel hoort, weet de gebruiker zeker dat de accu snel en veilig laadt. Bij niet-authentieke acculaders bestaat er een kans dat de smartphone te snel oplaadt. Er komt dan te veel spanning op de accu te staan, waardoor deze slijt.

Niet helemaal vol
Het is niet slim om de accu in één keer helemaal op te laden (tenzij je de smartphone voor de eerste keer gebruikt). Houd de lading altijd tussen de 40 en de 80 procent. Daarmee loopt de gebruiker een kleine kans de accu te veel te ontladen of juist te veel op te laden.
 
Vergelijk de accu met een menselijk lichaam: van nooit sporten krijg je geen energie, maar van de hele dag in de sportschool staan word je ook moe. Het gaat om de balans!

Uit tijdens het opladen
De meeste mensen laden hun telefoon terwijl ze deze gebruiken. Het kan niet veel kwaad om het toestel te gebruiken tijdens het laden, maar bij voorkeur zet je de telefoon even uit. Door de accu tegelijk te laden en te ontladen kan de maximale capaciteit sneller afnemen. De beste manier om de accu op te laden is door het toestel helemaal uit te zetten als deze aan de lader gaat.
 
Op die manier is de accu niet alleen weer sneller opgeladen, maar verklein je ook de kans op oververhitting van de batterij. Dat levert op de lange termijn schade op.