Tips voor veilige wachtwoorden
Je hebt meer wachtwoorden dan je denkt. Even een bestelling doen, even informatie inzien, een account is zo aangemaakt. Hoe zorg je ervoor dat je veilige wachtwoorden kiest voor al die accounts? En dat je ze onthoudt? Wij geven je tips.
Tip om je wachtwoorden te onthouden
Al je wachtwoorden onthouden is natuurlijk onmogelijk. Je kan ze opschrijven in een boekje. Maar wij hebben een andere tip: gebruik een digitale wachtwoordmanager zoals 1Password. Hiermee hoef je maar 1 wachtwoord te onthouden en al je andere wachtwoorden zijn veilig opgeslagen in de wachtwoordmanager.
7 tips voor veilige wachtwoorden
Voorkomen is beter dan herstellen. Check daarom deze tips voor goede wachtwoorden, zodat je de kans om gehackt te worden zo klein mogelijk maakt.
- Gebruik hoofdletters, kleine letters, cijfers, speciale tekens en spaties.
- Hoe meer karakters je wachtwoord heeft, hoe beter.
- Bedenk een geheime zin die alleen jij weet en gebruik dat als wachtwoord. Zo onthoud je jouw wachtwoord ook nog eens makkelijk.
- Gebruik nooit voor de hand liggende woorden zoals de naam van je partner of kinds.
- Gebruik nooit een voor de hand liggende reeks als 12345 of qwerty.
- Verzin geen wachtwoord dat erg lijkt op een ander wachtwoord dat je al gebruikt. Als je bijvoorbeeld het wachtwoord ‘SlimmeKeuze1!’ hebt, maak dan geen wachtwoord aan met ‘SlimmeKeueze2’.
- Zorg dat er geen persoonlijk informatie in je wachtwoorden staat, zoals een geboortedatum.
Zo check je of je wachtwoorden mogelijk gehackt zijn
Heb je gehoord dat er een datalek was bij een website waar je een account hebt? Of wil je gewoon graag weten of jouw gegevens veilig zijn? Controleer ze dan. Dat doe je heel gemakkelijk op de website van Have I Been Pwned. Pwned is afgeleid van het woord owned en betekent dat iemand anders controle heeft over jouw persoonsgegevens.
- Ga naar haveibeenpwned.com
- Vul het e-mailadres in dat je gebruikt voor je accounts
- Klik op de knop pwned?
Dit doe je met de uitslag
Zie je een groene achtergrond met Good news — no pwnage found!? Dan is er niets aan de hand, je hoeft geen actie te ondernemen.
Zie je een rode achtergrond met de tekst Oh no — pwned!? Dan is je e-mailadres betrokken geweest bij 1 of meerdere datalekken. Alle websites waar datalekken zijn geweest zie je verschijnen als je een beetje naar onderen scrolt. Bekijk de jaartallen. Heb je jouw wachtwoord na die tijd nog veranderd? Dan is er niets aan de hand. Heb je dat niet gedaan of weet je het niet meer? Verander dan je wachtwoord. Gebruik je dat wachtwoord ook op andere websites? Verander het daar dan ook.
Goed en voordelig internet? Ga voor Youfone Thuis
Ben je op zoek naar goed, voordelig en snel internet? Dan ben je hier aan het juiste adres. We maken gebruik van het best geteste netwerk van Nederland, het netwerk van KPN. En bij ons ben je extra voordelig uit. Meer weten over Youfone Thuis? Check het nu.