Waarom gaat een smartphone niet zo lang mee?
“Het lijkt wel alsof telefoons steeds korter meegaan” is een veelgehoorde klacht. Misschien heb je de vergelijking tussen de Nokia 3310 en de smartphones van vandaag wel eens gezien. Dat een telefoon steeds korter meegaat, klopt. Dat heeft De Correspondent onderzocht.
Hoe ouder, hoe trager
Als je een telefoon lang gebruikt, wordt deze trager. Dat geldt ook voor het aantal jaren dat je deze gebruikt. Op een toestel uit 2011 komen de letters waarschijnlijk trager op het scherm dan je deze intypt. Hoe kan het nu dat een toestel zomaar trager wordt?
Eén oorzaak is dat het geheugen langzaam volloopt. Je doet veel met de smartphone, gebruikt veel apps, verzamelt veel foto’s; het toestel kan het allemaal niet meer aan. Daarnaast is er nog een oorzaak: de zogenaamde ‘Wet van Moore’.
Is een nieuw toestel sneller?
Het lijkt wel alsof een nieuw toestel altijd veel sneller is dan de telefoon die we daarvoor gebruikten. En dat klopt ook, als je kijkt naar wat er in een smartphone zit. Gordon Moore, één van de oprichters van computerbedrijf Intel, schreef in 1965 dat het aantal onderdeeltjes op een chip zou verdubbelen.
Moore kreeg gelijk: tegenwoordig is de rekenkracht van een chip is verdubbeld. Dus kan jouw smartphone veel meer taken uitvoeren. Bij iedere nieuwe versie van een smartphone is de chip ongeveer 30 tot 40 procent sneller dan de voorganger. Fabrikanten doen dat bewust. Niemand zegt ‘nee’ tegen een snellere telefoon.
Het besturingssysteem
Je weet nu iets meer over wat er in een smartphone zit en waarom de telefoon echt trager wordt. Het schokkende gedeelte komt nu: fabrikanten van smartphones kunnen de telefoon zelf trager maken via het besturingssysteem. Updates van besturingssystemen als Android en iOS worden steeds groter. De nieuwe software wordt te zwaar voor het toestel en te groot voor het geheugen.
De makers van het besturingssysteem zouden natuurlijk een update zo kunnen maken dat deze voor alle toestellen geschikt is, maar dat kost ontzettend veel tijd. En tijd kost geld.
Updates
Nog een bijkomend probleem is dat fabrikanten soms stoppen met de ondersteuning voor een apparaat. De nieuwste updates zijn er niet voor beschikbaar. Probeer bijvoorbeeld maar eens iOS 10 op een iPhone 4 te installeren.
Dat gebeurt niet alleen bij Apple, maar ook zeker bij Android. De Consumentenbond spande eerder dit jaar nog een rechtszaak aan tegen Samsung. Android-toestellen die twee jaar oud waren, kregen geen updates meer. De Consumentenbond wil dat ook voor voor toestellen tot twee jaar oud nog steeds updates uitkomen, zodat je het toestel zo lang mogelijk kunt blijven gebruiken.
Hoe lang gaat jouw smartphone mee?
Eerlijk is eerlijk: fabrikanten willen ook gewoon geld verdienen aan hun nieuwe smartphones. Als fabrikant wil je zoveel mogelijk nieuwe apparaten verkopen en dan heb je heel weinig prikkels om aan oudere apparatuur door te blijven ontwikkelen.
Het goede nieuws is dat gebruikers van smartphones anders beginnen te denken. Een nieuw toestel bij een abonnement is niet meer de belangrijkste reden om de oude smartphone weg te doen. Steeds meer mensen sparen voor een nieuw los toestel, die ze dan kopen bij een sim only abonnement. Dan krijg je alleen een simkaart en een aansluiting, maar geen nieuwe telefoon. In ruil daarvoor betaal je dan ook veel minder.
Hoe lang jouw smartphone mee gaat, hangt maar net af van wat voor gebruiker je bent. De één wil altijd het nieuwste toestel hebben, de ander kan jaren met dezelfde smartphone doen. Over het algemeen doen we zo’n twee jaar met een smartphone.