Waterschade aan je smartphone: wat moet je doen?
Het is de nachtmerrie van iedereen met een smartphone: waterschade! Meestal betekent dit dat je telefoon niet meer te redden is en vervangen moet worden. Soms heb je geluk en kun jij je smartphone nog redden. Volg deze stappen om je smartphone te redden van waterschade.
Op zoek naar een nieuw Sim Only-abonnement? Bekijk Youfone Sim Only.
Stap 1: Zet je telefoon uit
Als je smartphone in het water heeft gelegen, is de kans groot dat deze helemaal is volgelopen met water. Want er zijn openingen genoeg: de microfoon, de ingang voor het opladen, et cetera. Zet je telefoon daarom meteen uit om kortsluiting te voorkomen. Als je telefoon wordt opgeladen terwijl deze met water in contact is geweest, kun je het beste een professional om hulp vragen. Stroom en water is namelijk geen veilige combinatie.
Stap 2: Haal de simkaart eruit
Haal je simkaart eruit om verdere schade eraan te voorkomen. Dep de simkaart droog en leg hem opzij om verder te drogen. Met een beetje geluk kun je de simkaart weer in een telefoon gebruiken. Doet je simkaart het niet meer? Bestel een nieuwe simkaart via MyYoufone.
Stap 3: Droog je telefoon
Droog nu je telefoon, bijvoorbeeld met een zachte doek. Probeer snel zoveel mogelijk water weg te halen, zonder het in de telefoon te wrijven. Schud niet met je smartphone, anders kan het water langs belangrijke onderdelen lopen.
Een andere optie is het trucje met ongekookte rijst. Leg je telefoon in een schaal of zak ongekookte rijst. Daarmee kun je vocht onttrekken uit het toestel. Een droogmiddel is een nog beter idee. Je kunt bijvoorbeeld silicagel gebruiken, maar dat moet je maar net in huis hebben.
Draai je smartphone ieder uur naar een andere kant. Zo blijft het overgebleven water naar beneden lopen en verlaat het uiteindelijk je telefoon.
Nog even wachten
Heb je het vocht aan het toestel onttrokken? Dan moet je nog even wachten. Leg het toestel nog 24 uur op absorberende handdoekjes, zakdoekjes en ander papier. Check daarna hoe het toestel eruitziet. Na 24 uur kun je testen of je toestel het weer doet door hem aan te zetten.
Niet drogen met stofzuiger of föhn
Droog je telefoon nooit met een stofzuiger of föhn. Een stofzuiger kan statische elektriciteit veroorzaken. Dat is nog schadelijker voor een telefoon dan water. Een föhn zorgt ervoor dat water nog dieper de telefoon binnendringt. En zo’n apparaat is warm, waardoor onderdelen in de telefoon kunnen smelten. Gebruik dus absoluut geen stofzuiger of föhn!
Stap 4: Niet gelukt? Laat je smartphone repareren
Hebben al deze stappen niet geholpen? Dan moet je toestel gerepareerd worden. Leg aan een reparatiewinkel uit hoe de waterschade is veroorzaakt, zodat ze beter kunnen helpen. Haal je telefoon nooit zelf uit elkaar.
Kan een reparatiewinkel je telefoon ook niet meer redden? Dan wordt het tijd voor een nieuwe. Zoek er bijvoorbeeld eentje uit in de Toestelshop in MyYoufone. Op zoek naar een nieuw Sim Only-abonnement? Bestel een nieuw Sim Only-abonnement.