Wat zijn iBeacons en wat kun je ermee?
Als je op Schiphol loopt, heb je dan wel eens van die kleine apparaatjes gezien bij de digitale borden? Dat zijn iBeacons, die ervoor zorgen dat je gemakkelijk naar de juiste gate loopt via de Schiphol-app. Nu klinkt een iBeacon als iets wat je kunt eten of op je pizza bestelt, maar wat is het nu echt? Youfone ging op onderzoek uit, en moest daarvoor terug naar de ontwikkeling ervan in 2013.
Wat zijn iBeacons?
Een iBeacon is een klein zendertje, dat kan detecteren welke mobiele telefoon in de buurt zijn. Als er een telefoon in de buurt is, kan de beacon informatie naar de telefoon sturen. Zo kun je bijvoorbeeld op een muziekfestival een berichtje krijgen dat er een bijzonder gastoptreden plaatsvindt, of in een museum meer informatie krijgen over het kunstwerk dat je staat te bekijken.
iBeacon is alleen de naam die Apple eraan heeft gegeven. De eigenlijke term is ‘Beacon’, wat Engels is voor het woord ‘Baken’.
Zo werkt een iBeacon
We weten nu wat een iBeacon is, maar hoe werkt het eigenlijk? Het werkt als een klein kastje dat gebruikmaakt van Bluetooth Low Energy. Daardoor heeft het een bereik van maximaal 50 meter. Via Bluetooth kunnen apps de nabijheid van zo’n baken inschatten.
Een goed voorbeeld hiervan is een winkel. Als je een winkel binnenkomt, maakt de iBeacon een schatting van waar je ongeveer staat. Ineens voel je je telefoon trillen: er komt een notificatie binnen. Je krijgt alles te zien over het product waar je bij staat. Handig!
iBeacons moesten als alternatief fungeren voor NFC. Dat is een draadloze techniek die op hele korte afstand werkt, namelijk op slechts een paar centimeters. Je kunt er bijvoorbeeld draadloos mee betalen. Daarvoor moet je de telefoon dichtbij een automaat houden. Bij een iBeacon is de afstand juist veel groter, tot wel tientallen meters. Om die reden worden ze ook nooit gebruikt om betalingen mee te doen. Dat zou onhandig zijn.
Je Apple TV instellen met een iPhone
Wat kun jij zelf nu met een iBeacon? Eerlijk gezegd, niet zo veel. Toen Apple in 2013 de iBeacon aankondigde, werd al snel duidelijk dat niemand er echt op zat te wachten. Daarom kun je als consument nu eigenlijk er alleen je Apple TV mee instellen. Met ieder apparaat van na iOS 7 kun je instellingen automatisch overnemen en instellen op een Apple TV. Daarvoor hoef je alleen de iPhone vlakbij een Apple TV te houden.
iBeacons in Nederland
Kijken we naar de toepassing van bakens in Nederland, dan zien we dat vooral grote organisaties ze gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan Schiphol. Op Schiphol worden ze sinds 2016 gebruikt. Met meer dan tweeduizend iBeacons die over het hele vliegveld hangen, verstuurt Schiphol informatie zodat de reiziger bij de juiste gate aankomt. Dat gebeurt via de Schiphol-app.
De ontwikkelaar van deze app vond iBeacons handiger dan GPS, omdat GPS niet altijd werkt als er een dak boven je hoofd zit. Loop je de volgende keer rond op Schiphol, dan kun je de baken zien als je goed naar de elektronische borden met gatenummers en vertrektijden kijkt.
Ook in een Fries ziekenhuis worden de bakens gebruikt. Sinds 2015 zorgen de apparaatjes ervoor dat bezoekers en patiënten niet meer verdwalen. Met een iOS-app wordt de locatie heel nauwkeurig bepaald, zodat je altijd weer waar je bent en waar je naartoe moet. Zo vertelt een iBeacon dat je na negen meter naar links moet lopen om bij de juiste afdeling terecht te komen.
Niet echt een succes
Zoals gezegd is de iBeacon niet echt een enorm succes. Dat komt mede doordat we steeds meer op onze privacy gesteld zijn. We willen helemaal niet overal gevolgd worden. Het past ook niet meer zo goed bij de marketing van Apple, want het bedrijf wil juist uitstralen dat het de privacy van haar gebruikers respecteert.
Apple ontwikkelt de technologie ook niet echt meer en er komt ook geen hardware meer bij. Op een paar plekken wordt de techniek nog wel gebruikt, maar er wordt niet meer over gesproken. De iBeacon is dus wel een beetje uit.